Банкеръ Daily

Новини

Оставиха в ареста уличена за трафик на бебета в Гърция

Величка Андонова от Варна, разследвана за трафик на бременни жени от България към Гърция, реализиран в престъпно сдружение с други лица, ще продължи да пребивава в ареста. Днес състав на Варненския апелативен съд потвърди като правилно и законосъобразно определението на Окръжен съд Варна от 28 януари тази година, с което беше определена първоначалната мярка за неотклонение спрямо 49-годишната жена. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Величка е обвинена за набирането на бременни жени, с цел да бъдат продадени новородените им деца. Още при задържането й стана известно, че заради намерени документи от Western Union е възможно спрямо нея да бъде повдигнато и друго обвинение за пране на пари.
Благодарение на международното полицейско сътрудничество между България и Гърция, под ръководството на Варненска окръжна прокуратура беше разбита международна престъпна група, създадена за трафик на бременни жени, чиито деца били продавани на гръцки осиновители. Досъдебното производство е образувано през май месец миналата година, наблюдавано и ръководено от Варненска окръжна прокуратура. Според разследващите новородените момченца били „продавани” по 25 000 евро, а момиченцата - от 18 000 до 20 000 евро. От петте първоначално арестувани лица в България, само Величка е в ареста. От края на януари под „домашен арест” са 27-годишният Николай Мил. от Варна, 46-годишният Ради Анг. от Ямбол и 59-годишният Митко Сим. от Стралджа, Ямболско. Освен за трафик на бременни жени, чиито бебета били продавани в Гърция, Николай и Ради са обвинени и за участие в организирана престъпна група, създадена да набира, превозва и превежда през границата на страната бременни жени от Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Стара Загора и околните градове към Гърция. Там срещу предварително уговорени суми около 2500 евро, жените раждали децата си. Впоследствие давали съгласието си бебетата да бъдат осиновени от гръцки семейства. В Гърция са задържани други девет лица, сред които има български и гръцки граждани. За шест от тях вече са изпратени искания за Европейски заповеди за арест. Дали ще бъдат екстрадирани в България ще решат компетентните гръцки власти.
Въззивната апелативна инстанция днес сподели изводите на Варненския окръжен съд, че събраните в хода на разследването материали и доказателства по категоричен начин обосновават предположението, че Величка е съпричастна към дейността на престъпната организация, организирала трафика и продажбата на български бебета в Гърция. Престъпленията са тежки по смисъла на закона, който предвижда наказание от пет до 15 години затвор и глоба от 20 000 до 100 000 лева. И този съд преценява изключителната тежест на престъпните деяния и високата степен на обществената им опасност.
Съдът прие като доказателства по делото заключението на съдебно-медицинска експертиза, извършена преди дни, която установила множество заболявания на Величка, но стигнала до извода, че обвиняемата може да пребивава в условията на следствения арест. Потвърждава се и предположението, че ако е с по-лека мярка за процесуална принуда Андонова може да се опита да окаже въздействие върху все още неразпитани свидетели по делото и така да извърши друго престъпление.
Днешното определение на Варненския апелативен съд е окончателно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във