Банкеръ Daily

Новини

Оставиха в ареста кмета на Белово

Варненският окръжен съд не намери основание да измени в по-лека мярката за неотклонение на Емил Дичев, разследван за получаването на подкуп в размер на 5000 лева и остави без уважение молбата на адвокатите му. Това съобщиха от пресслужбата на съда. Дичев е в ареста от 20 декември миналата година, след като беше задържан дни преди това, непосредствено след получаването на подкуп в размер на 5000 лева. Белязаните и обработени пари били поставени в касата му, а следи от тях разследващите открили и по ръцете на кмета. Още през декември, с определение на Варненския окръжен съд Дичев беше отстранен от длъжност до отпадане на необходимостта от това. Преди началото на съдебното заседание съдът отказа да приеме като доказателства рецептурна бланка и документ за проведен преглед при офталмолог. Съдът не притежава необходимите медицински познания, за да ги цени и затова не ги прие, но указът на наблюдаващия прокурор да ускори незабавно изготвянето на заключението на назначената през декември мин. година съдебно-медицинска експертиза, с участието на очен специалист. За да потвърди най-тежката мярка за процесуална принуда днес Варненският окръжен съд се позова на заключенията, направени още при първоначалното определяне на мярката за неотклонение. Тогава както първата, а по-късно и втората съдебна инстанция се обосноваха с тежестта на престъплението, за което се разследва Дичев, с неговата висока обществена опасност и с наказанието, което законът предвижда за това престъпно деяние. Близо 50 дни по-късно съдът не вижда основание да промени изводите, свързани с наличието на обосновано предположение, че отстраненият от длъжност кмет на Белослав е съпричастен към престъплението, за което се разследва. Съдът не прие доводите на защитата, че правната квалификация на обвинението не е прецизирана и уточни, че законът упълномощава единствено прокуратурата да променя квалификацията в хода на досъдебното производство.
Варненският окръжен съд не сподели и доводите на Варненска окръжна прокуратура, че към настоящия момент има данни и за извършването на друго престъпление, свързано с намерените при акцията по задържането в кабинета на кмета близо 150 000 лева в различна валута. На този етап в кориците на делото няма такива доказателства. Днес първоинстанционният съд потвърди и извода, че ако е с по-лека мярка за неотклонение Емил Дичев може да се опита да извърши друго престъпление. Съдът преценява, че единствено „задържането под стража” може да ограничи физическия контакт на бившия кмет с други лица и така да бъде предотвратен опит да се повлияе на неразпитани свидетели. Доколкото са налице данни за влошеното състояние на очите на Дичев, за което свидетелства и той самият, в своето определение Варненският окръжен съд записа, че указва на прокуратурата незабавно да бъде изготвено заключението на съдебно-медицинската експертиза, която да установи настоящия здравен статус на обвиняемия и да посочи дали той може да пребивава в условията на следствения арест.
Днешното определение на Варненския окръжен съд, с което беше оставена без уважение молбата на отстранения от длъжност кмет на Белослав Емил Дичев, разследван за получаването на подкуп в размер на 5000 лева за изменение в по-лека на мярката му за неотклонение може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд на 8 февруари от 10,00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във