Банкеръ Daily

Новини

Остават визите за българи в САЩ

Визите за български граждани за САЩ остават. Това потвърди посланикът на САЩ в ЕС на въпрос на евродепутата от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов по време на дискусия в Комисията за външни работи към Европейския парламент.


Кирилов отправи питане във връзка с визовия режим и двойния стандарт на Съединените щати към граждани на Европейския съюз. България е една от малкото страни в ЕС, заедно с Полша, Румъния и Кипър, за чиито граждани все още са необходими визи за САЩ. Кирилов подчерта, че парадоксът се поражда от това, че според механизма за присъединяване към безвизовия режим, годишно отказите за визи не трябва да надвишават определен процент от всички заявления, но тези откази се дават именно от американските власти, в лицето на техните дипломатически мисии в съответната страна. В България по случая имаме поговорка и ножът и хлябът са в едни ръце, заяви Кирилов по време на дискусията.


Американският дипломат заяви от своя страна, че администрацията на преизбрания президент Обама, и той самият разбират разочарованието и работят в тази посока, но тази ситуация вероятно ще продължи още известно време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във