Банкеръ Daily

Новини

Осиновителите с едногодишен отпуск по майчинство

От догодина осиновителите на деца вече ще имат право да се възползват от едногодишен отпуск по майчинство. Това се регламентира с направените промени в Кодекса за социално подпомагане, приети окончателно на второ четене в парламента. По този текстовете в закона се синхронизират с Кодекса на труда.


От преференцията обаче ще се възползват само осиновителите на деца от 2 до 5-годишна възраст. Отпускът по майчинство ще се брои и за осигурителен стаж, а родителят ще има право на парично обезщетение за отпуснатото време. Родителите ще могат да излязат и в допълнителен отпуск за още една година от деня на предаването на детето за осиновяване. Това ще може да стане обаче само, докато детето навърши 5 години.


Промените предвиждат още осиновителите на деца да имат право за излизат в платен отпуск, но само ако детето не е навършило 2 години. Старият отпуск представляваше и разликата между възрастта на дететото при самото осиновяване и навършването на 2 години. Именно тези преференции се цели да се стимулира осиновяването на деца, лишени от родителска грижа.


Депутатът от БСП Корнелия Нинова благодари на всички народни представители, които са работили за приемането на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във