Банкеръ Daily

Новини

Осигурени са три милиона евро заеми за български микропредприемачи

Три милиона евро заеми за български микропредприемачи са осигурени от първото споразумение между Европейския инвестиционен фонд и нашето дружество „Микрофонд” АД по Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес”, съобщи евродепутатът Филиз Хюсменова. „Вече е факт първото споразумение между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) и българското дружество „Микрофонд”АД, с което се дава старт на микрокредитирането от ЕС за собствен бизнес на безработни и социално слаби хора в България”. Това заяви Филиз Хюсменова, евродепутат от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), по повод на първия сключен преди дни договор с наша микрофинансова институция, който ще й позволи да осигури до 3 млн. евро заеми за български микропредприемачи.
Решението на ЕК за създаването на Европейския механизъм за микрофинансиране „Прогрес” беше обсъдено и одобрено от Европейския парламент в края на 2009 г. в разгара на световната финансова и икономическа криза в продължение на европейската инициатива от 2007 г. за насърчаване на микрокредитирането в ЕС. Идеята бе да се помогне на хора, останали без работа или в неравностойно положение да създадат или да доразвият свой бизнес и така да осигурят работни места не само за себе си. От самото начало евродепутат Хюсменова, която пое ангажимент да популяризира в България този механизъм, публикува на своя сайт www.filizhyusmenova.com актуалната информация за европейското микрофинансиране. На интернет сайта й ще бъдат публикувани подробности за условията за отпускането на малки заеми до 25 хил. евро. Такава информация ще се разпространява и чрез европейските информационни центрове на Хюсменова в страната.
Инициативата за микрофинансиране на ЕС, финансирана от ЕК и ЕИБ с 200 млн. евро, се управлява от ЕИФ. Първоначалната задача на фонда бе да определи финансови институции в държавите членки, чрез които да се осъществява европейското микрофинансиране. България е третата страна в ЕС след Италия и Холандия, за която се подписва споразумение за микрокредитирането.
„Микрофонд” АД е финансова небанкова институция, която предлага кредити до 25 000 евро с фиксирана лихва за стартиращ бизнес, земеделски кредити, микрокредити, студентски бизнес кредити и кредити за енергийна ефективност чрез мрежа от 12 офиса в България. Дружеството е създадено през 1999 г. като сдружение с нестопанска цел и е трансформирано във финансово през 2003 г., то членува в Европейската мрежа за микрофинансиране. Негови клиенти са стартиращи, микро и малки предприятия и земеделски производители в селските райони и малките градове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във