Банкеръ Daily

Новини

Осигурени са 4 млн. лв. допълнително за Фонда за лечение на деца

Правителството предостави на Център „Фонд за лечение на деца” 4 млн. лв. допълнително. Така общият бюджет на фонда за тази година става 7 млн. лв.
Само за първите шест месеца на 2011 г. за лечение са били одобрени 170 деца, като необходимата за процедурите сума е 4,6 млн. лв. Предоставянето на допълнителните средства се наложи и заради прехвърлянето на част от дейността на закрития „Фонд за трансплантация” към „Фонд за лечение на деца”. С допълнителното финансиране се очаква фондът да продължи нормално работата си.
Въвежда се и горна граница за заплащане на всеки отделен случай. Фондът ще извършва финансиране и съфинансиране до стойността на трикратния размер на съответния вид трансплантация, заплащана в България. Максималният размер на финансиране, който едно лице може да получи от фонда в рамките на една година, е 180 хил. лв. Това се налага заради изключително скъпите процедури при трансплантациите. При среден разход за един случай на лечение от 27 хил. лв., средният разход на фонда за една трансплантация към момента е 266 хил. лв. Целта на горната граница е от наличното финансиране да се възползват повече деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във