Банкеръ Daily

Новини

Още 7 американски банки разследвани за Libor скандала

Седем от най-големите световни банки са привлечени в щателното разследване на американски регулатори относно ролята им в скандала с манипулирането на междубанковия лихвен процент Libor, съобщава FT в последното си издание.


Сред банките, на които е изпратена призовка тази седмица са Deutsche Bank, JPMorgan Chase, Royal Bank of Scotland, Barclays и HSBC , посочва агенцията.


По-рано тази година Citigroup и UBS също са получили призовка във връзка със следствието.


Разследването на скандала със спекулации на Лондонския междубанков лихвен процент Libor се води съвместно от регулаторите на щатите Ню Йорк и Кънектикът. То има за цел да установи дали банките са сключили тайно споразумение за определянето на индекса, спрямо който се определя лихвата по различни банкови операции.


RBS, UBS, Lloyds Banking Group и Deutsche Bank са сред банките, разследвани от европейски и азиатски регулатори. Щатските регулатори в момента провеждат разследване за криминално деяние. Те се опират на Нюйоркски закон от 1921 година, според който всеки провеждащ бизнес в американския щат може да бъде привлечен в разследване за измама.


Повечето от най-мащабните световни банки извършват своята дейност в Манхатън. Standard Chartered вече получи глоба там в размер на 340 млн. долара.


Разкритията доведоха и до санкция от 454 млн. долара за британската банка Barclays, чийто изпълнителен директор Робърт Даймънд беше принуден да подаде оставка. Скандалите доведоха до загуба на доверието и призиви за реформиране на Libor, който служи за основа на лихвите по финансови продукти на стойност 360 трлн., долара в световен мащаб, включително потребителски и ипотечни кредити, кредитни карти и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във