Банкеръ Daily

Новини

ОЩЕ 5.5 МЛН. ЕВРО НИ ОТПУСНА ГЕРМАНИЯ

Общо 5.5 млн. евро безвъзмездна помощ ще отпусне на страната ни Федерална република Германия за четири проекта в областта на икономиката и заетостта, на земеделието, на професионалното обучение на възрастни и за подпомагане на публичната администрация. Това стана ясно в четвъртък, когато бе подписана междуправителствената спогодба за техническо сътрудничество от министъра на икономиката Милко Ковачев и от посланика на Германия Харалд Киндерман. Документът е част от рамковата спогодба от 27 март 1997 г. между двете правителства за техническо сътрудничество. Изпълнението на проектите е възложено на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ) в Ешборн, съобщи министър Ковачев. Според него, това споразумение е последното, преди страната ни да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 г., когато трябва да приключи изпълнението на спогодбата.
Споразумението предвижда една част от 3.5 млн. евро да бъдат предоставени по програмата за насърчаване на икономическите реформи и на малките и средните предприятия. Друга част ще бъде усвоена за изработването на стратегия за развитие на туризма в крайдунавския регион, за институционално укрепване на местната администрация във Видин, Варна, Ямбол и Силистра, за модернизирането на винарска изба Евксиноград и за дооборудване на държавната лаборатория за пчелен мед. Федералното правителство ще отпусне още 1 млн. евро за създаване на центрове за професионално обучение на възрастни. Споразумението предвижда и помощ - по 500 хил. евро, за социалното приспособяване на освободените военни след преструктурирането на армията и за регионалното развитие на Ловеч.
В периода 2002-2004 г. федералното правителство на Германия е отпуснало на страната ни близо 20 млн. евро за техническо сътрудничество. Само за миналата година са били предоставени 5.5 млн. евро. По данни на икономическото ведомство за периода 1992-2003 г. от бюджета на германското правителство са отделени около 130 млн. евро за финансиране на различни проекти у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във