Банкеръ Daily

Новини

Осем общини получиха безвъзмездно имоти от държавата

Общините Димитровград, Сандански, Стара Загора, Белене, Ловеч, Павликени, Гърмен и Разград получиха безвъзмездно имоти от Министерството на културата. Историческите обекти се включват в рамките на проекти по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за развитието на природни, културни и исторически атракции” по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.”.
Община Димитровград получава правото на управление на част от археологическия паметник на културата с национално значение „Светилище на нимфите”. Паметникът е разположен в землището на с. Каснаково и е с площ 30 дка.
Община Сандански ще стопанисва три обекта с културно-историческа стойност - Епископската базилика и две раннохристиянски базилики.
Два антични комплекса получи за управление Старозагорската община, както и останки от антична сграда и „неолитни жилища”, намиращи се в рамките на града.
Археологически разкопки на римската крепост „Димум” ще управлява община Белене, а Ловешката община получи от Министерството на културата т. нар. „турска баня” в града заедно с още две сгради.
Античният театър в Пловдив ще се управлява от Областния управител, реши още правителството и предостави за управление на община Павликени т. нар. „Античен керамичен център” в града, с площ от 58 116 кв. м, заедно с построените в имота сгради и навеси.
Стопанин на „Античен град Никополис ад нестум” и „Праисторическото и тракийско светилище в местонстта „Градище” става община Гърмен, а археологическият резерват „Античен комплекс Абритус” ще се управлява от община Разград.
На днешното заседание кабинетът гласува промени в четири свои решения от миналата година, касаещи безвъзмездното предоставяне на имоти публична - държавна собственост, на общините Плевен, Попово и Видин. С измененията се конкретизира срокът за предоставяне на имотите – пет години след приключване на дейностите по изпълнение на проекти по ОП „Регионално развитие”.
Четирите имота, за които се отнасят промените, са сграда, обслужваща археологическата крепост „Сторгозия”, част от археологическите разкопки на крепостта в Плевен, късноантичната крепост „Ковачевско кале” в Попово и т. нар. „Крепостни стени на турско кале” във Видин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във