Банкеръ Daily

Новини

ОСЕМ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА УБИЕЦА НА 15-ГОДИШНИЯ ДЕНИСЛАВ

Осем години лишаване от свобода при първоначален строг режим е наказанието, което Варненският окръжен съд наложи на Хюсеин Хюсеин, причинил през март тази година смъртта на 15-годишния Денислав Русков - ученик от Спортното училище във Варна, съобщиха от съда. Съдът призна вината на 23-годишния добричлия затова, че на 21 март тази година на кръстовището на бул. Осми Приморски полк и ул.Чаталджа причинил по непредпазливост смъртта на Денислав, като престъплението е извършено в пияно състояние. Минути преди 8 часа сутринта на 21 март на централно кръстовище във Варна Хюсеин, който няма шофьорска книжка връхлита с управлявания от него автомобил Мерцедес върху момчето, което заедно с много други хора е очаквал автобуса. Хюсеин е управлявал пиян от Добрич до Варна, като експертиза е установила 1,2 промила алкохол в кръвта.
Досъдебното производство по това дело приключи само за 4 месеца заради многобройните свидетелски показания и събраните доказателства, в това число и записите от камерите по централните булеварди на Варна. Хюсеин е преминал на червено през 5 варненски кръстовища и е предизвикал верижна катастрофа с два други автомобила в района на Катедралата. Автомобилът се е движил със скорост 90 - 100 км в час. Днес съдът изслужа свидетели на тежкия пътен инцидент, прие 2 технически експертизи и тройната съдебно-медецинска експертиза, поискана на предходното съдебно заседание от Варненска окръжна прокуратура, заради отказа на Хюсеин да отговаря на каквито и да са въпроси. Съдебните психиатри бяха категорични, че Хюсеин Нихат е психически здрав, а отказа му да говори се дължи на симптомите на остра стресова реакция, предизвикана от преживяната психотравма.
След като не се събраха достатъчно убедителни доказателства и прокуратурата оттегли второто обвинение, Хюсеин беше признат за невинен затова да е отнел противозаконно автомобила Мерцедес, с който е пристигнал от Добрич и с който е предизвикал катастрофата. Веднага след края на съдебни процес представителят на държавното обвинение заяви, че няма да протестира постановената присъда, която според него е справедлива.
За това престъпление законът предвижда наказание от 3 до 10 години лишаване от свобода. Родителите на Денислав, които по време на целия процес бяха подкрепяни от свои близки и приятели с мълчаливо бдение - протест срещу ниските присъди за пияни шофьори пред сградата на Варненския окръжен съд, могат да обжалват присъдата в 15-дневен срок пред втората съдебна инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във