Банкеръ Daily

Новини

ОРГАНИЗИРАТ КРЪГЛА МАСА ЗА ХРАНИТЕ

Днес от 10.00 часа Министерството на здравеопазването организира кръгла маса по повод Световния ден на храните – 16 октомври.
Тя ще се проведе в зала 18 на Националния център по опазване на общественото здраве. Тази година Световният ден е под мотото „Правото на храна – човешките права за адекватна храна”. От 13.00 часа в зала 18 на НЦООЗ ще се състои пресконференция. Дискусията се организира от Координационния съвет към Националния план за действие “Храни и хранене” 2005 – 2010 г. Тя ще бъде ръководена от д-р Атанас Додов, заместник-министър на здравеопазването. В срещата ще участват представители на Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и продоволствието, на Националния център по опазване на общественото здраве (НЦООЗ), на браншови организации на производители на храни, специалисти по технологии на храните и общественото хранене от Университета по хранителни технологии в Пловдив и др. Ще бъдат потърсени възможностите за внедряване в производството на изготвените от МЗ национални препоръки за здравословно хранене на населението.
Националните проучвания на храненето и хранителния статус на населението в България през последните години сочат висок прием на сол, мазнини и захар. Приемът на натрий, чийто основен източник е готварската сол, е 2-3 пъти над горната граница. Делът на мазнините съставя 35-40% от общата енергийна стойност на храната при препоръчителен максимум от 30%. Висока е и консумацията на добавена захар, специално при децата. Наднормената консумация на мазнини и захар са рисков фактор за свръхтегло и затлъстяване, а високият прием на животински мазнини – на сърдечно-съдови и ракови заболявания. Злоупотребата с готварска сол е свързана с увеличен риск от хипертония. Наднорменото тегло и затлъстяването са проблеми не само при възрастното население у нас, но и при децата. Повече от 50% от възрастните българи са с наднормено тегло, от които 20% със затлъстяване. Всяко пето дете е с наднормено тегло, като близо една четвърт от тях са със затлъстяване. Изпълнението на Националния план за действие “Храни и хранене” 2005 – 2010 г. е насочено към подобряване на храненето и ограничаване на риска от заболявания, свързани с храните и храненето

Facebook logo
Бъдете с нас и във