Банкеръ Daily

Новини

Орешарски: Ще има пълна приемственост във външната политика

Министър-председателят Пламен Орешарски и министърът на външните работи Кристиан Вигенин заявиха на среща с представители на Европейския парламент, че в България ще има пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика. Членството в Европейския съюз и участието в работата на европейските институции ще продължи да бъде наш основен приоритет. Стремежът ни е да бъдем по-активен участник във формирането на европейските политики, подчерта министър Вигенин.


На срещата премиерът Орешарски представи целите на правителството. Той изтъкна програмния характер на кабинета, в който доминират експерти. Предвид настоящата криза, най-голямото предизвикателство за нас в краткосрочен план е възстановяването на икономиката и спечелването отново на инвестиционното доверие, посочи министър-председателят и съобщи, че вече е набелязан широк кръг от мерки за подобряване на бизнес климата. Във фокуса на правителството са малките и средните предприятия и стимулирането на младежката заетост.


Другият приоритет, посочен от българският правителствен ръководител, е борбата с престъпността и укрепването на демокрацията. Тази цел стана актуална след последния мандат, при който имаше сериозно отстъпление както от демократичните принципи, така и от институционализацията на държавните органи, допълни той. Пламен Орешарски представи и другата ключова задача пред кабинета ndash; установяването на по-голяма солидарност в обществото чрез активни социални политики.


В разговора с евродепутатите беше коментирана и темата за текущите консултации по включването на въоръженото крило на Хизбула в списъка на терористичните организации. Министър Вигенин подчерта, че България участва като предоставя всички необходими доказателства по отношение на атентата в Сарафово. Той посочи, че е поискал ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от чуждестранните ни партньори, с които работим съвместно по случая, за да представим още по-солидна основа за вземането на консенсусно решение на Европейския съюз. Нашето правителство ще осъществи пълна приемственост по отношение на провежданата външна политика, подчерта отново министър-председателят.


Срещата с депутатите от групата Европа на свободата и демокрацията се проведе в рамките на тяхното изнесено заседание в България. Идеята на проучвателните дни, които провеждаме в тук, е провокирана от желанието ни да си взаимодействаме ndash; ние, Европейският парламент, с институциите, с гражданското общество, с организациите, които са най-представителни, посочи съпредседателят на групата Франческо Сперони. Заместник-председателят на Европа на свободата и демокрацията Слави Бинев пожела успех на правителството и изрази желанието на своята група в Европарламента да съдейства винаги на страната ни пред европейските институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във