Банкеръ Daily

Новини

ОРЕШАРСКИ СЕ СРЕЩНА С ДИРЕКТОРА НА СБ

България ще укрепи фискалната си стабилност и ще продължи икономическото си развитие, ще запази политиката на бюджетни излишъци, като се предвижда и за 2008 заложеният минимум да е 2.5%. Това убеждение изрази министърът на финансите Пламен Орешарски пред изпълнителния директор на Световната банка Херман Вайфелс, който е на първо посещение в България от поемането на поста през м. ноември 2006 г. Той подчерта, че няма различия по ключови въпроси и диалогът е много добър, а екипът на Световната банка е отзивчив на исканията на българската страна.
Пред България, която е поставена в нова среда с членството си в Европейския съюз, има много предизвикателствата, но и възможности, каза още министър Орешарски . Той обясни на своя гост, че е трудно да се планират големи излишъци и че това за широката общественост е трудно разбираема мярка. Той припомни, че в миналото България е била критикувана за недостатъчна прозрачност на фискалната политика, където в момента страната има сериозен напредък.
Изпълнителният директор Вайфелс изрази задоволство от доброто партньорство на Световната банка с България по трите стратегически приоритета: производителност и заетост; фискална устойчивост и усвояване на средствата от фондовете на ЕС; и социално включване, по които е договорено и кредитиране. Министър Орешарски допълни и нов аспект във взаимоотношенията на България и международната институция по отношение на финансирането на инфраструктурни проекти. Финансовият министър информира своя гост, че пакета заеми, които държавата е договорила, вървят по график.
Вайфелс увери, че Световната банка ще продължи да подкрепя реформите в социалната сфера и образованието като трябва да се обърне сериозно внимание на обучението на децата и младежите. Министър Орешарски увери своя гост, че правителството прави стъпки да изведе този сектор като приоритетен като са предприети мерки за децентрализирано управление на училищата и реформи в системата на образованието като цяло.
Изпълнителният директор на Световната банка прояви интерес и за състоянието на пенсионната система у нас. Финансовият министър обясни, че пенсионната система в България е тристълбова, а реформата започна през 1999 г. с изпълнение на проект на Световната банка. Министър Орешарски информира своя гост, че от миналата година е институционализиран държавен фонд от типа на „сребърните” фондове за натрупване на резервни средства като рефлекс, породен от лошата демографска структура на населението на страната. Той подчерта, че има добри резултати и от втори и трети стълбове на пенсионната система.
Вайфелс увери министъра на финансите, че Световната банка е съпричастна и ангажирана с процесите и реформите в България и страната може да разчита на подгрепа. В заключение министър Орешарски подчерта, че високо се цени експертната и финасовата подкрепа, която СБ оказва на страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във