Банкеръ Daily

Новини

Орешарски се обяви срещу рязкото намаляване на партийните субсидии

Против рязкото намаляване на партийните субсидии и тяхното отпадане се обяви премиерът Пламен Орешарски. Влизате в популизъм, който може да излезе много скъп за българските данъкоплатци, коментира той в парламента в отговор на въпрос дали субсидиите не могат да бъдат намалени по-рязко. Според него това ще доведе до там, че партиите ще започнат да се финансират само от бизнеса. Орешарски припомни, че вече сме преминали през такъв период и резултатите от него съвсем не са били добри.


Той обаче е за намаляването на субсидията, което ще доведе до спестяването на средства във всички направления на бюджета. Така на практика 4 млн. лева, които ще бъдат спестени от партийни субсидии, ще бъдат използвани като буфер в бюджета, увери още Орешарски. Вчера на заседание на бюджетната комисия в парламента депутатите решиха партийната субсидия за всеки глас да бъде намалена едва с 1 лев за месец. В Боровец управляващите от БСП и ДПС взеха решение да намалят партийните субсидии с до 10%, което означаваше, че при 12 лева може да бъдат намалени с до 1.20 лева.


Аз бих възразил да се реализират спестявания и по други разходни направления. Приходната част е доста напрегната и има нужда от засилване на буферите, посочи още премиерът и допълни, че във всички разходни направления има възможност да се спестят средства. Според него обаче 4 млн. лева са твърде скромна сума, за да се мисли отсега, къде ще бъде разпределена.


Орешарски коментира и идеята за превръщане на Комисията по досиетата в Институт за национална памет. Според него обаче комисията не бива да бъде закрита, преди да си е свършила работата, т.е. преди да бъдат отворени всички досиета. След това обаче няма основание нейното съществуване да продължава, смята още той.


Аз не я приемам като вечна, а като комисия, която има определена задача. След 20 години кого ще проверява тази комисия?, попита премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във