Банкеръ Daily

Новини

Орешарски: ГЕРБ не реализира нито една цел за европейското ни развитие

ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България. Провали се членството в ERM2 и в Еврозоната. Още по-голям е провалът по отношение на Шенген. Това заяви депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски, след като Бойко Борисов представи в парламента доклада за българските приоритети при Датското и Кипърското председателство на Съвета на ЕС. Орешарски напомни за редица негативни тенденции в страната ни при управлението на ГЕРБ. Според него се забавило социално-икономическото развитие. Задълбочили са се проблемите в заетостта и социалната интеграция, влошил се инвестиционният климат. Намаляха инвестициите и доходите, не беше реализирано по-нататъшно интегриране на страната в европейските структури. Орешарски отбеляза формалното отношение на правителството и изрази тревогата си, че формираните от ГЕРБ позиции не защитават еднозначно българския интерес, заяви още Орешарски. bdquo;От доклада не става ясно какви приоритети ще отстоява България по време на Кипърското председателство. Значимите за страната ни теми са разгледани прекалено общо и липсват аргументи, каза още депутатът от левицата.


Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че не вижда разлика с предишния доклад на управляващите и на практика е сменено само името му. bdquo;Вие, г-н Борисов, който толкова много искате да получавате потупване по рамото от висши европейски чиновници, не използвате ден като днешния да се похвалите с постиженията, обърна се Йотова към Бойко Борисов. Тя го увери, че никой не си позволява да се отнася толкова формално към европейските теми. Евродепутатът изрази разочарованието си, че България е извън вземането на важните решения в ЕС. Липсва яснота каква е позицията на правителството по теми, които интересуват много българи - например по отношение на директивата, която ще забрани производството на ориенталски тютюн. Йотова помоли Бойко Борисов да каже каква е позицията му, ако случайно е успял да обсъди въпроса с Жозе Барозо между две спирки на метрото.


Евродепутатът подчерта, че от всички страни ни питат защо искаме повече европейски средства, след като сме до никъде с усвояването. Тя поправи депутата от ГЕРБ Моника Панайотова, която се похвали, че са договорени 82% евросредства. Йотова подчерта, че са договорени повече - 88.19%, но проблемът е, че едва 26.37% са разплатени. bdquo;Колапсът, в който е българското здравеопазване очевидно не е приоритет, защото той не фигурира в новата референтна рамка, каза още евродепутатът. Тя изтъкна, че един от най- големите провали на ГЕРБ е борбата с безработицата. Йотова сподели, че се е зарадвала на думите на премиера, че са усвоени 150 млн.лв. за борбата с безработицата. bdquo;Трябва да знаете обаче, че това е едва 15% от онова, което ни се полага от европейските средства, обърна се Йотова към Бойко Борисов. Тя изтъкна, че в Комисията bdquo;Антимафия в ЕП постъпват доклади, според които България е сред страните с най- голямо увеличение на организираната престъпност. Евродепутатът изтъкна, че за България се говори като за страна, в която има заплаха за демокрацията и за честните избори и има намеса срещу съдебната система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във