Банкеръ Daily

Новини

ОРЕШАРСКИ ДАДЕ СТАРТ НА ТЪРГОВИЯТА С ЦЕННИ КНИЖА С ПЛАТФОРМА ХETRA

Министърът на финансите Пламен Орешарски даде начало на търговията с ценни книжа на фондовата борса с новата платформа ХETRA, съобщиха от правителствената пресслужба.
От днес немската търговска система XETRA заменя използваната до сега система RTS, като внедряването му се осъществява по линия на 5-годишен договор с “Дойче Бьорзе”, Германия. Целта на модернизирането на технологичната база на Борсата е да отговори на растящите изисквания на бизнеса към капиталовия пазар и интергрирането й на европейските фондови пазари. Очаква се партньорството с “Дойче Бьорзе”, която е една от най-големите борси в световен мащаб и нейни членове са всички значими инвестиционни банки, да доведе до много по-добра видимост на БФБ-София в международен аспект.
Платформата XETRA е с голям капацитет и бързо действие, което е доказано от безпроблемната й работа във Виенската, Ирландската и Шанхайската борси, както и в Европейската енергийна борса в Лайпциг и в самата “Дойче Бьорзе”. В системата на XETRA са свързани над 600 участници и над 5000 брокера. Това неминуемо ще има позитивен ефект за местния капиталов пазар, тъй като ще направи много по-лесен достъпа на чуждестранните участници при спазване на изискванията за членство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във