Банкеръ Daily

Новини

Опозицията в Украйна очаква полицейски щурм

Няколкостотин военнослужещи от украинските Вътрешни войски започнаха да демонтират палатковия лагер и барикадите, изградени по-рано от опозиционерите при сградата на правителството в Киев.


Сътрудници на правоохранителните органи обкръжиха лагера на митингуващите участници в протестните, които не оказват съпротива. Те призовават милиционерите да не изпълняват престъпни заповеди и да не бият протестиращите. На мястото присъстват няколко политици от опозиционните сили.


Демонстрантите продължават да блокират украинския правителствен квартал в Киев въпреки студа и силния сняг, предаде РИА Новости.


Входовете на сградата на администрацията на президента, Министерския съвет и Парламента са барикадирани от протестиращите. Около всяка от барикадите се намират по няколкостотин души.


В същото време се възобнови митингът на привържениците на управляващата Партия на регионите.


Сътрудници на силови структури и войници от вътрешни войски и специалните части на Беркут обкръжават площад Независимост. Според протестиращите се очаква да щурмуват Дома на профсъюзите, където се намират активистите на Евромайдан.


Автобуси на Беркрут са прекъснали движението по бул. Крещатик. Пред автобусите са разположени няколкостотин сътрудници на вътрешните войски с пълно оборудване и бронежилетки. Отцепени са редица улици в централната част на града.


Във връзка с очаквания щурм Виталий Кличко помоли жените и децата да напуснат площада. Лидерът на партия bdquo;Баткивщинаrdquo; Арсений Яценюк заяви, че опозицията възнамерява да защити централния площад от специалните подразделения.


bdquo;Ние сега ще отбраняваме нашия Майданrdquo;, каза Яценюк.


В същото време Европейският съюз напомни на украинските власти, че неоснователното използване на сила и спецчасти срещи мирни демонстранти е неприемливо.


bdquo;Ние с голяма загриженост следим събитията в Киев. Ние бихме искали да напомним на украинските власти, че неоснователното използване на сила и отряди със специално предназначение против демонстранти е неприемливоrdquo;, се казва в изявлението на посланика на ЕС в Киев Ян Томбински.


Междувременно депутатът от Комунистическата партия на Украйна Александър Голуб заяви, че паметникът на Ленин на Бесарабския площад в Киев, който вчера бе бутнат от неизвестни лица, ще бъде възстановен. По думите му, в страната трябва да се възстанови редът, а дейността на неофашистите в Украйна трябва да бъде забранена, както и парламентарните фракции и обществени организации, на които се опира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във