Банкеръ Daily

Новини

Опозицията в Беларус не признава изборите

Опозицията в Беларус обвини властите във фалшифициране на парламентарните избори, съобщават световните агенции.


Според нейните представители са обявени напълно неверни данни за избирателната активност, допълват информацията от Франс прес. Двете основни опозиционни партии, призовали да се бойкотират изборите, заявиха, че според техните наблюдатели не са гласували 65.9% от гласоподавателите, както бе съобщено малко преди края на изборния ден, а доста по-малко.


На пресконференция тази нощ председателката на Централната избирателна комисия Лидия Ермошина обяви изборите за състояли се, предаде ИТАР-ТАСС. По предварителни данни избрани са 109 от всичките 110 депутати от Камарата на представителите на Националното събрание. Поради ниската избирателна активност ще има повторно гласуване в една от секциите.


Съобщени бяха и по-нови данни за избирателната активност. Според ЦИК тя е била 74.3 на сто.


Беларус е една от 15-те бивши съветски републики. Тя обявява независимост от СССР през август 1991 г. и започва да повежда самостоятелна политика. Три години по-късно Александър Лукашенко става неин президент и слага край на политиката, насочена към независимост. Той управлява страната и до днес. Беларус спира пазарните реформи и следва пътя на т.нар. пазарен социализъм, разновидност на съветския икономически модел. Държавата упражнява силен контрол над икономиката, води политика на противопоставяне на НАТО и на икономическото сътрудничество с Европейския съюз, а вътре в нея политическите свободи са ограничени. Беларус е силно обвързана с Русия и двете имат обща отбранителна и митническа система.


Беларус е президентска република, управлявана от президент и двукамарен парламент, наречен Върховен съвет. Броят на членовете в него е 360. Местата, заемани на основата на всеобщо избирателно право са 310. Изискваната възраст за гласуване е 18 години, както и тази за избиране. Президентът има изключително широки правомощия, и при избори може да се кандидатира за длъжността неограничен брой пъти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във