Банкеръ Daily

Новини

Опожариха къщата на заместник-изпълнителния директор на НАП Тошко Тодоров в Добрич

Къщата на родителите на заместник-изпълнителния директор на НАП Тошко Тодоров в Добрич е била умишлено опожарена снощи. На сградата са нанесени материални щети, но няма пострадали хора, съобщиха от НАП. За инцидента са информирани премиерът Борисов, вътрешният министър Цветанов и председателят на ДАНС Йовчев. За снощния палеж МВР извършва разследване, като сред основните версиие е работата на Тодоров в НАП.
Това е втори инцидент за заместник-изпълнителния директор на приходната агенция. През лятото на 2005 година бе стреляно четири пъти по къщата му. Тодоров е бил шеф на Териториалната данъчна дирекция в Добрич и зам.-директор на Регионалната дирекция на НАП във Варна до 2008 година. Според Тодоров причина за атаките срещу него са били разкриването на 43 вериги за източване на ДДС за 5 млрд. неденоминирани лева. Това станало веднага след като заел поста директор на териториалната данъчна дирекция през 1998 година.
Тошко Тодоров стана известен в първия тв дебат между ГЕРБ и БСП. Преди изборите, той бе уволнен, а бившият премиер Сергей Станишев поиска доклад от шефа на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) Петко Сертов за уволнението на финансовия експерт от агенцията.
Тошко Тодоров е заместник директор на приходната агенция от август 2009 г. и отговаря за борбата с измамите. В неговия ресор са дирекциите за разследване на особени случаи, за обмен на ДДС информация с данъчните администрации в ЕС и звеното „Интрастат. Служителите, които ръководи Тодоров разследват опити за източване на ДДС от бюджета, както и организираните престъпни схеми за данъчни злоупотреби. От НАП припомнят, че съвместно с МВР, ДАНС и прокуратурата в последните месеци са пресечени опити за данъчни злоупотреби за над 100 млн. лева. По всички тези случаи са заведени и прокурорски преписки. Тошко Тодоров е човекът в НАП, който координира и взаимодействието на агенцията с прокуратурата, МВР и ДАНС, включително работата в приходната агенция по станалите публично известни операции на МВР. „Знам, че с работата си засягам огромни икономически интереси. В последните месеци попречихме на организираната престъпност да източва ДДС и ответната реакция не закъсня. Палежът няма да ме спре и ще продължа да работя за ограничаване на данъчната престъпност, коментира по повод на инцидента Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във