Банкеръ Daily

Новини

ООН предупреждава за ускоряване на климатичните промени

Усилията на световните правителства в борбата с глобалното затопляне не са достатъчни. Това се припомня в изнесения днес доклад на ООН относно повишаването на парниковите газове. Според него се намираме далеч от поставената цел да се намали глобалното затопляне с 2 градуса.


Докладът по програмата за околна среда, публикуван само няколко дни преди важната конференция за климата в Доха, посочва, че концентрацията на парникови газове в атмосферата, задържащи топлина, се е повишило с 20% от 2000 година насам.


Учените предупреждават, че тези емисии допринасят за повишаване на глобалното затопляне и че несправянето с проблема може да доведе се опасни последствия. Според експертите най-лошият сценарий включва повишаване на морските равнища и наводняване на крайбрежни селища. Драматични промени във валежите, ще доведат до опустошаване на селското стопанство, замърсяване на питейната вода, разпространението на болести и изчезването на биологични видове.


Вредните емисии, причинени от изгарянето на изкопаеми горива, е необходимо да бъдат намалени с 14 на сто до 2020 година. Това ще помогне за усилията за понижаване на температурите с 2 градуса. Поставената цел ще се постигне само ако държавите предложат по-амбициозни планове за справяне с проблема.


Единственият начин да постигнем необходимите съкращения на емисиите е като преминем към свят, които използва енергия от възобновяеми източници, заяви Каиса Косонен от Greenpeace.


Срокът на действие на Протокола от Киото е краят на тази година. Това е единственото международно споразумение за намаляване ефекта от парниковите газове в индустриалните страни.


Следващата седмица в Катар ще се проведат преговори за климата. Фокусът ще бъде поставен върху включването на развиващите се държави в борбата с климатичните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във