Банкеръ Daily

Новини

Омбудсманът ще променя отношенията "длъжник-кредитор"

Проект на Закона за фалита на физическите лица и съпътстващите го промени в други закони, свързани с правомощията на банките и на колекторските фирми, подготвя в момента омбудсманът Мая Манолова, съобщи самата тя на пресконференция вчера. Тя отчете и свършеното от нея за трите години, откакто пое  длъжността "обществен защитник|". "Става дума за възможността, която имат банките да  осъдят свой клиент, без да доказват нищо в съдебния процес. На практика съдът приема за окончателни и за достатъчни твърденията на трезорите, за да започне изпълнително производство срещу длъжника", уточни специално тя.

Според Мая Манолова ако се въведе съдебна процедура на три инстанции, тя ще е "пагубна" за стабилността на финансовите институции.  "Така или иначе, един предварителен контрол върху претенциите на банката трябва да бъде извършван, много се надявам със съдействието на самите банки", уточни още тя.

За три години администрацията на омбудсмана се е заела с над 75 хил.  случая, сред които жалби, сигнали, посещения в приемната в София из страната, отчете Манолова. През приемните на институцията  са минали над 42 хил. души. Приключени са над 31 хил. жалби. Отправени са над 2600 препоръки към администрацията  и общините, като всяка втора е изпълнена изцяло или частично. Според Манолова броят на жалбите показва доверие към институцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във