Банкеръ Daily

Новини

Омбудсманът призова членовете на ЦИК да възстановят конституционното право на хората, попаднали неправомерно в „забранителния списък”

Омбудсманът Констанит Пенчев призова членовете на ЦИК да възстановят конституционното активно избирателно право на хората, попаднали неправомерно в bdquo;забранителния списъкrdquo; за предстоящия втори тур на вота.


В институцията на омбудсмана е постъпила жалба от гражданин, който не е бил допуснат да упражни активното си избирателно право в първия тур на местните избори, тъй като е попаднал в т. нар. bdquo;забранителен списъкrdquo;, въпреки че от 2008 г. живее непрекъснато в страната. В медиите представители на няколко институции, ангажирани с проблема, цитират различни данни за това имената на колко българи всъщност са заличени от избирателните списъци, в изпълнение на нормата на Изборния кодекс, предвиждаща забрана за гласуване на гражданите, които през последните 4 месеца преди датата на произвеждането на изборите имат настоящ адрес извън България. Става ясно обаче, че те са минимум 11 000 души, като не е известно колко са гражданите, попаднали в bdquo;забранителния списъкrdquo;, без за това да има правно основание.


В писмо, изпратено по този повод до председателя на Централната избирателна комисия, Константин Пенчев заявява: bdquo;Като омбудсман на Република България, аз съм сериозно притеснен от вероятността и на предстоящия втори тур на местните избори 2011 г. да бъдат лишени да упражнят конституционното си активно избирателно право български граждани, които отговарят на условията, регламентирани в Изборния кодекс, но са попаднали, в резултат на грешки на администрацията, в т. нар. bdquo;забранителен списъкrdquo;. Той напомня, че представители на неправителствения сектор вече са предложили практични и адекватни варианти за преодоляване на допуснатите от държавните институции грешки. Да се обявят публично имената на лицата, попаднали в bdquo;забранителния списъкrdquo;, които според данните на институциите нямат настоящ адрес в България, така че гражданите да могат да установят обстоятелството, че са включени в този списък. Хората, неправомерно изключени от избирателните списъци, да могат да вземат удостоверения от службите на ГРАО, че имат настоящ адрес в България повече от 4 месеца преди произвеждането на изборите за местна власт, като за целта службите на ГРАО да работят и в събота и неделя (29 и 30 октомври 2011 г.). Тези удостоверения да се приемат от секционните избирателни комисии като доказателство, че лицата отговарят на изискванията за уседналост, да се дописват в списъците за гласуване и да получат възможност да упражнят правото си на глас.


Константин Пенчев напомня, че националният омбудсман е призван да защитава човешките права, а избирателното право е конституционно закрепено право на българските граждани. bdquo;Омбудсманът няма правомощия да прави предложения за процедурите по произвеждането на избори в Република България, но въпреки това препоръчвам на членовете на Централната избирателна комисия да се вслушат в гласа на българското общество и да вземат решение, с което да възстановят правото на глас на хората, попаднали неправомерно в bdquo;забранителния списъкrdquo;, съобразявайки се с направените от неправителствения сектор предложения за преодоляване на допуснатите от държавните институции грешкиrdquo; ndash; пише омбудсманът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във