Банкеръ Daily

Новини

Около 200 млн. евро годишно са необходими, за да бъде поддържан проектът АЕЦ Белене

Около 200 млн. евро годишно са необходими, за да бъде поддържан проектът АЕЦ БеленеТова заяви пред журналисти председателят на борда на директорите на Български енергиен холдинг (БЕХ) и изпълнителен директор на Държавното предприятие Радиоактивни отпадъци Борис Пеков.
Не е добре в момента проектът за изграждане на нова атомна централа да бъде изцяло спрян, замразен, коментира Пеков. Според мен, този проект трябва да се поддържа поне с минимално необходимите средства и да не се спира това, което вече е започнало, добави той. Пеков посочи, че ако се вземе решение за замразяване на проекта и консервиране на площадката, това също ще струва пари.Засега няма постъпило искане за неустойки от страна на Атомстройекспорт заради забавянето на проекта, каза Пеков, цитиран от БТА.
Трябва да се подходи много внимателно при залагането на критериите за нов стратегически инвеститор на обекта и ясно да се определи какво се очаква от него, посочи Борис Пеков. След като бъде избран нов инвеститор, може да настъпи пренареждане и на останалите участници в проекта, коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във