Банкеръ Daily

Новини

Около 1.13 млрд. евро е общият обем на фасилити бизнеса в България

Значимостта на услугата за развитието на компаниите в момент на криза ще обсъждат експерти по време на Петата международна фасилити мениджмънт конференция
Статистиката сочи, че общият обем на Европейския фасилити мениджмънт пазар се изчислява на приблизително 655 млрд. евро. В България пък пазарът се оценява на около 1.13 млрд. евро. От тях 64% са за вътрешни услуги, предоставени директно от фасилити дружествата и 36% са за услуги на аутсорсинг - т.е. пари, които отиват в компании подизпълнители на различни дейности. Това са само част от данните, които ще бъдат дискутирани на предстоящата Фасилити мениджмънт конференция, която ще се проведе в София на 14 и 15 октомври тази година.
Средствата за поддръжката на една сграда и това как те могат да бъдат оптимизирани, ще бъде фокусът на една от темите, по които водещи предприемачи в сферата на недвижимите имоти ще дискутират на конференцията. Статистиката сочи, че експлоатацията на сградата на практика е близо 4 пъти по-скъпа от самото строителство на обекта.
Разходите за строителство представляват едва 20% от жизнения цикъл на сградата, докато цели 76% от средствата отиват за поддръжка и експлоатация, коментира Бисера Иванова, изпълнителен директор на Фасилити Оптимум България. Затова е ключово за всеки инвеститор да предвиди тези разходи и да ги оптимизира навреме, като включи фасилити мениджмънта още на етапа на проектиране, допълва Иванова.
По време на криза, когато пазарът върви надолу, делът на фасилити бизнеса у нас расте с 35% на година, разказва пък Антон Гинчев, Фасилити мениджър в Ten Brinke Asset Management. Формулата на успеха е в това, че фасилити бизнесът пести средства на компаниите, които потребяват услугата, допълва Гинчев.
Професионалното поддържане на сградите и създаването на продуктивно работно място за служителите ще бъдат сред ключовите теми. Компаниите, занимаващи се с фасилити мениджмънт, се грижат за създаването на комфортна среда за обитателите на дадена сграда. Фасилити услугите започват от поддръжката на сградните инсталации и грижата за безопасността и стигат до цялостното почистване на помещенията. Работещите в областта имат за цел да осигурят най-доброто изпълнение на всички дейности, свързани с цялостната поддръжка и управление на сгради.
Световната практика сочи, че добрата работна среда е един от осемте ключови фактора за мотивация на служителите. При липсата й пък над 1/3 от тях прекарват значителна част от деня си в непродуктивна дейност.
Фасилити мениджмънтът е тясно обвързан и с екологията, коментира Николай Минков, управител на Юкономикс, един от организаторите на октомврийския форум. По тази причина тазгодишното издание на конференцията ще наблегне и на влиянието на зелената идея - от архитектурата и строителството до ежедневното почистване с препарати, които имат минимално вредно влияние върху работещите и околната среда.
Една от най-важните роли на фасилити услугите е свързана с потреблението на енергия. Над 40% от произвежданата по света енергия отива за поддръжка на сградния фонд - климатизация, почистване, захранване, осветление и други. Това прави работата на фасилити компаниите отговорна за екологичното равновесие в цял свят.
Форумът ще събере както гости от областта на строителството, архитектурата, финансите и недвижимите имоти, както и водещи специалисти с опит в сферата на фасилити мениджмънта от страната и света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във