Банкеръ Daily

Новини

Около 1 500 000 лв. на месец ще струва участието на фрегата Дръзки в морското ембарго на Либия

Около 1 500 000 лева за един месец ще струва участието на фрегатата Дръзки в налагането на оръжейно ембарго срещу Либия. Това заяви военният министър Аню Ангелов пред журналисти. Предстои правителството на утрешното си заседание да даде зелена улица за включването на българския флагман в операцията край бреговете на африканската държава. В тази връзка министърът вече е разпоредил подготовката на бойния ни кораб, която тече вече втора седмица в ускорени темпове и трябва да завърши на 15 април. Очаква се Министерския съвет да даде мандат от 3 месеца на Дръзки за мисията в Средиземно море, което означава, че операцията ще ни коства около 4 500 000 лева. За набавянето на тези средства няма да се наложи преструктуриране на военния бюджет, тъй като в него има заложени резерви точна за подобни непредвидени задачи, уточни Ангелов
Екипажът на Дръзки ще бъде до 160 човека. На борда на фрегатата, освен нейният екипаж, ще има и специални морски части, както и военни полицаи и екипировка за проверка на товара на кораби. Ще има и двама преводачи, единият от които от арабски, уточнивоенният министър.
Министерството на отбраната ще осигури всичко необходимо за мисията по море, включително и някои аварийни ремонти преди, по време на операцията и след нея. Рискът се оценява като нисък - все пак това е икономическа блокада и те няма да влизат в преки бойни действия, изключение на евентуална самоотбрана заяви още Аню Ангелов
В момента Турция участва в ембаргото над Либия със седем кораба и нашата фрегата може да замени някой от тези кораби, посочи Ангелов. Докато това стане фрегатата ни ще поддържа готовност от 180 дни.
Друго участие в рамките на трите операции на НАТО засега не предвиждаме освен два медицински екипа, които до няколко дни ще са готови да заминат и да работят във военнополеви болници, които биха се изградени по линия на ЕС, посочи военният ни министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във