Банкеръ Daily

Новини

Огромна риба тон е продадена за 1.8 млн. долара в Токио

Огромна червена риба тон бе продадена за рекордните 1.8 млн. долара чрез първия за тази година аукцион на японския рибен пазар Цукиджи.


Наддаванията за рибата, с тегло от 222 килограма, уловена във водите на северния град Ома, достигнаха до 155.4 млн. йени. Сумата е три пъти по-висока от рекорда през миналата година от 56.49 милиона йени. Пазарът Цукиджи е един от най-големите в Япония и е любимо място на много от туристите в Токио.


Новият собственик на рибата тон е Киоши Кимура, президент на компания от вериги ресторанти Sushi-Zanmai. Миналата година той също е победител в аукциона.


Исках да задоволя желанията на моите клиенти, които заявиха, че искат да ядат най-добрата риба тон в Япония и тази година, заяви Камура, цитиран от японската медия Jiji Press.


Един килограм от скъпоценната риба ще струва приблизително 700 000 йени. Това означава, че цената на парче суши ще е около 30 000 йени, което е равно на 343 долара. Камура обаче възнамерява да продава рибата на по-реалистичната цена от 398 йени (около 5 долара), посочват местните медии.


Червения тон е едина от най-скъпите риби на пазарите в Токио. Японските потребители консумират близо три четвърти от улова на риба тон в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във