Банкеръ Daily

Новини

Официално е пуснат вторият руски фериботен кораб „Славянин” по връзката Кавказ-Варна

В редовна експлоатация официално е пуснат вторият руски фериботен кораб „Славянин” по железопътно-фериботната връзка Кавказ – Варна. Корабът пристигна на 15 септември във Варна, натоварен с 26 вагона, съобщиха от Посолството на Русия . Разтоварването и всички необходими настройки, както и връзките на коловозите на комплекса и кораба, са извършени в рамките на 24 часа. Отсега нататък фериботната линия от порт Кавказ до Варна ще бъде обслужвана от два руски кораба - Авангард и Славянин. Пълният капацитет на „Славянин” е 50 вагона (3000 тона), докато „Авангард” превозва до 45 вагона (около 2300 тона) на курс, който при нормални метеорологични условия е с продължителност около 36 часа. Корабът може да извършва до 6 курса на месец.
Пристанищният комплекс позволява да бъде постигнато максимално скъсяване и поевтиняване на превозите при търговския стокообмен между Русия и България, което е от особено значение при транспортиране на хранителни стоки. За функционирането му са изградени сухопътни връзки с българската национална пътна и железопътна мрежа. Създава се свободен капацитет и развитие на комбинирани превози - автомобилни и контейнерни.
Перспективите за развитието на Фериботния комплекс като логистичен парк в региона, въвеждането на електронния документооборот при експлоатирането му и други свързани с него въпроси бяха обсъдени на 15 септември т.г. в рамките на Международната конференция Русия-Балканите: информационно сътрудничество и информационна сигурност, преминала на 13-17септември 2010 г. във Варна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във