Банкеръ Daily

Новини

ОЦК е закупил лиценз и know-how за дълбочинно извличане на метали

На 15 юли Оловно цинков комплекс АД - Кърджали (5OTZ) е закупил лиценз и know-how за дълбочинно извличане на метали, съобщиха от завода. Тази нова революционна технология надгражда закупената технология, по която вече се модернизира Цинковия завод в ОЦК и гарантира извличането на цинка да е минимум 98 процента.
Освен рекордното извличане, технологията гарантира и намаление на генерираният отпадък от Цинков завод с 30%, екологичната му безвредност, както и търговското му приложение. Гарантираният годишен икономически ефект е над 10 млн. долара при днешните цени на металите. Освен заплащането на лиценза и кnow-how, ОЦК ще плаща и такса роялти в продължение на 15 години.
Размерът на инвестицията, без цената на лиценза, е 3 млн. долара. Срока на усвояване и пуска на оборудването по лицензионната технология е девет месеца. С реализацията на модернизацията на цинков завод , както и с усвояването на новата лицензионна технология ОЦК се превръща в един от най-модерните заводи за производство на цинк и цинкови сплави в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във