Банкеръ Daily

Новини

Oчаквана съпротива срещу поевтиняването на тока

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да намали цената на електроенергията от 1 януари 2014-а, срещна огромна съпротива на проведеното днес обществено обсъждане.


Очаквано най-остри в критиките си бяха представителите на трите електроразпределителни дружества, които ще трябва да поемат най-голяма тежест от очакваното поевтиняване на нощната тарифа за бита с 10%, и с 1% на дневната.


“Анализите ни показват, че неколкократното намаление в рамките на една година, с липсата на мотиви, с липсата на диалог между всички засегнати страни наистина ще доведе до ефекта на бумеранга и догодина очакваме да има сериозни проблеми в сектора”, заяви Зорница Генова, директор „Регулация” в ЧЕЗ „Разпределение България”.


Тя заяви, че в рамките на 14 дни ще се запознаят с решението на ДКЕВР и евентуално ще го обжалват пред Върховния административен съд. По думите й загубите за дружеството ще са над 24 млн. лева.


Генова обаче успокои, че решението на енергийния регулатор по никакъв начин няма да се отрази на сигурността на мрежата.


“Ще започнат крути мерки както по отношение на нерегламентираното ползване на електрическата енергия, така също ще преразгледаме и административните си разходи, ще се проведат всички оптимизации, които са необходими”, каза Зорница Генова.


Представителят на „Енерго-про” Стефан Абаджиев продължи в същия тон:


“С предлаганото намаление на цените на електроенергията ощетен ще бъде крайният клиент. В доклада се препоръчва да бъдат взети мерки за инвестиции с цел намаляване на технологичните разходи. Ефектът ще бъде обратният, тъй като резултатът от тези решения, които се предлагат, ще бъде намаляване на финансовия поток за поддръжка на разпределителните мрежи средно и ниско напрежение”, добави той.


От ЕВН пък бяха категорични, че намаляването на тарифата на електроенергията ще доведе до още по-голямо дебалансиране на системата и дискриминиране на едни и същи участници.


Изненадващо остър, но и точен в изказването си бе и Божидар Митрев от КНСБ.


“В условия на публично декларирана демократичност, прозрачност при изготвяне на цени в енергетиката днес обсъждаме проект, който не е гледан в Консултативния съвет на ДКЕВР. Предлага се формално в предпоследния работен ден на годината, а в последния ще се проведе закрито заседание. На какво се дължи този ваш ентусиазъм? Може би защото сте загрижени за недоимъка на българския гражданин, или защото ни предстои много емоционална политическа година”, попита той.


По думите му в условията на увеличаване на задлъжнялостта поредно намаление на цените няма да преодолее проблемите в енергетиката, а напротив – ще се върне със страшна сила върху потребителите, а намаляването на нощната енергия с 10 % ще се отрази с 1-2 % в крайната сметка посочи Митев.


За “БАНКЕРЪ”пък енергийният експерт Атанас Тасев пък каза, че реално ресурсите на системата за намаляване на тока вече са почти изчерпани.


От Асоциацията на топлофикационните дружества също не приеха мотивите на регулатора за намаление на цените, свързани с намаляване на технологичните разходи при производството на ток.


Новоизбраният председателна ДКЕВР Боян Боев заяви, че срокът за подаване на възражения срещу предложеното решение е до обяд на 30 декември (реално следващият и последен работен ден за годината). Окончателните цени на тока от 1 януари 2014 г. ще бъдат определени същия ден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във