Банкеръ Daily

Новини

ОЧАКВАМЕ ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР ОТ ЕК ЗА КВОТИТЕ ЗА ВРЕДНИ ГАЗОВЕ

По повод днешни информации в медиите за изпратен до българската евродепутатка Биляна Раева отговор от ЕК на нейно питане за намалените квоти емисии парникови газове за страната ни за 2007 и 2008-2012 година МОСВ напомня, че България очаква официален отговор на внесената на 4 декември в еврокомисията позиция по повод решението на Брюксел от 26 октомври, съобщиха от пресцентъра на министерството.
В позицията се настоява за корекции на допуснати технически грешки и се представят подробни аргументи за това. Основните са, че през взетата за базова за страната ни 2005 година реакторите на АЕЦ „Козлодуй” са работели на пълна мощност, а след затварянето на двата блока се натоварват други мощности, които емитират допълнително 9,2 млн. тона въглероден двуокис годишно. През същата година обилните валежи, предизвикали сериозни наводнения у нас, са довели до увеличено производство на електроенергия от ВЕЦ, което при нормални условия се извършва от ТЕЦ и увеличава емисиите с 2,5-3 млн.тона годишно. Изпълнението на поетия от България ангажимент за монтиране на сероочистващи инсталации на ТЕЦ ще доведе до емитиране на още 1 млн.тона въглероден двуокис годишно. Не е отчетен и реалният икономически ръст.
В момента се подготвя и съдебен иск по повод решението на ЕК от 26 октомври за намаляване на квотите емисии парникови газове за 2007 и 2008-2012 година. Предстои той да се обсъди от Съвета по европейски въпроси и да се разгледа на предстоящото заседание на Министерския съвет.
Наскоро министър Джевдет Чакъров съобщи, че страната ни няма да иска пълно преразглеждане на решението на ЕК, но в съдебния иск ще настоява да бъдат взети предвид аргументите за допуснати технически грешки и те да бъдат коригирани

Facebook logo
Бъдете с нас и във