Банкеръ Daily

Новини

Очаква се утре да бъде обявена грипна ваканция и в столичните училища

Очаква се утре да бъде обявена грипна ваканция и в столичните училища, съобщи министър Божидар Нанев от парламентарната трибуна. Решението вероятно ще бъде взето на утрешното заседание на Регионалния пандемичен комитет, тъй като се очаква заболеваемостта да продължи да се покачва. Според здравния министър все още не е достигната граничната стойност за обявяване на национална грипна епидемия - 200 заболели на 10 000 души. Към момента заболяваемостта от новия грип AH1N1 е 140 на 10 000 души, каза още Нанев. Над 80 000 са продадените опаковки антивирусни препарати в аптеките, като наличните в момента са 10 000 опаковки, обяви пред депутатите здравният министър:
Утре се очаква да постъпят още 30 000, а в началото на следващата седмица ще постъпят още 30 000. В началото на декември ще се доставят над 50 000 опаковки Тамифлу, 1200 опаковки за деца и 1000 сиропа специално за бебета, заяви Нанев
В момента е стартирана и процедура от правителството за доставка на още 200 000 антивирусни опаковки, изискани чрез преразпределение между страните от Европейската здравна комисия. Утре в аптеките ще бъдат доставени 50 000 предпазни маски, а до края на месеца ще бъдат осигурени още 120 000 маски, каза министър Нанев.
49 училища в столицата излязоха във ваканция от днес до понеделник, включително, съобщиха от Столичния инспекторат по образование. В едно от тях учебните занятия са прекратени поради липса на парно, а в останалите заради грипа. Възможно е до края на седмицата да бъде обявена грипна епидемия в цялата страна.
Междувременно стана ясно, че е потвърден пети смъртен случай от новия грип на млад мъж от Петрич, предаде БНР.Според д-р Тенчо Тенев, главен държавен санитарен инспектор, вероятно до края на седмицата и в София ще бъде обявена грипна епидемия. В момента в аптечната мрежа има пуснати 8000 опаковки антивирусни лекарства. От петък до началото на следващата седмица ще бъдат пуснати още 60 хиляди опаковки. До края на ноември болниците също ще бъдат заредени с още антивирусни препарати. Правителството осигури 12 милиона лева допълнително за антивирусни препарати и ваксини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във