Банкеръ Daily

Новини

ОЧАКВА СЕ ИНВАЗИЯ НА ЕВРОПЕЙСКИ ФИРМИ В СТРОИТЕЛСТВОТО

Една от отличителните черти на строителството през 2006 г. ще е инвазията на европейски фирми на нашия пазар. Предпоставките за това са много. От една страна, бурното развитие на бранша в последните години, съпътствано със скок в цените на недвижимите имоти, прави строителството печеливша дейност не само за българските мащаби, но и в европейски план. Втората сериозна предпоставка е предстоящото европейско членство на страната и свързаните с него прогнози за увеличаване на инвестициите в инфраструктурни проекти. Което автоматично ще доведе до рязко увеличение на потреблението на строителни материали. Към това се прибавя и все по-належащата необходимост от саниране на огромна част от жилищата в големите градове.
Първите признаци за повишаващия се интерес на европейските строители към България вече са факт. Преди седмица бе обявено официално, че австрийската компания Винербергер купува завода за производство на тухли в Луковит. След проучването си австрийците са избрали това предприятие заради оптималното му местоположение - на 120 км североизточно от София. Според ръководния екип на фирмата у нас има традиции в тухларството, а пък и тухлите за преградна зидария са предпочитани в новото строителство (в 70% от случаите).
Присъствието си на нашия пазар вече заяви и испанската Синтезия Еспаньола, предлагаща новаторска технология за изолация на сгради. Продуктът ще съчетава в едно топло-, хидро- и шумоизолация. Накратко технологията представлява двукомпонентна система, базирана на полиуретанова твърда пяна, която се нанася чрез спрей и съответно излиза значително по-евтино. Цената на квадратен метър покритие ще върви около 9-10 евро, като е предвидено в нея да влезе и повърхностното боядисване. Миналата есен в страната имаше пореден бум на поръчки за изолация на външни стени, като цените варираха между 30 и 60 лв. на квадрат. Затова испанците са категорични, че продуктът им ще е напълно конкурентен. Полиуретанът се нанася в равен, гладък слой и няма шевове като при традиционните изолационни материали. Най-сериозното му преимущество обаче е бързината на изпълнение - броени минути след полагането му върху него може да се работи. В Испания при над 80% от новото строителство се използва тази технология, обясниха от Синтезия.
До края на 2006-а поне още три големи компании от бранша ще започнат дейност в България, прогнозират експерти. Най-вероятните сфери на интереса им са производството на бетонови разтвори, дограмите и покривните конструкции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във