Банкеръ Weekly

Новини

Очаква се Бенк ъф Ингланд да запази основния лихвен процент

Очаква се Бенк ъф Ингланд да запази основния лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0.50, както и да налее допълнителни средства за стимулиране на слабата британска икономика. Това се посочва в прогнозата главния икономисти на IHS Global Insight Хауърд Арчър, цитирана от световните агенции.


В четвъртък ще се проведе първото заседание за 2013 година на Комитета за парична политика на банката. Според експертите на него членовете на комисията ще се опитат да намерят решение на високата инфлация и влошаването на икономическите показатели във Великобритания.


Всяка промяна в лихвените проценти е немислима. По-голямата част от членовете на паричния комитет са убедени, че за момента не се налагат допълнителни мерки за количествени облекчения, с оглед на повишените инфлационни рискове, коментира още Арчър.


След разгара на световната финансова криза през 2008 година, Бенк ъф Ингланд понижи основния лихвен процент до рекордно ниското в британската история ниво от 0.50% и остана така вече почти четири години. През пролетта на 2009-а централната банка вложи 375 млрд. британски лири за стимулиране на икомиката.


През юли 2013 година ръководството на Бенк ъф Ингланд ще поеме канадецът Марк Карни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във