Банкеръ Daily

Новини

ОБСЪЖДАТ СТРАТЕГИЯ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ПРИ ЖИВОТНИТЕ

По време на заседанието на постоянния ветеринарен комитет ще бъде обсъдена Стратегията за здравеопазване на животните 2007- 2013 г. на Европейската комисия. Това съобщи генералният директор на Националната ветеринарна служба доц. Жеко Байчев, който ще вземе участие в заседанието в Лисабон, Португалия, съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и продоволствието.
Очаква се българската страна да постави въпроса за евентуално кофинансиране /наполовина/ от ЕС на Програмата за заболяването бруцелоза у нас.
Основните теми, които ще бъдат обсъдени са профилактиката с цел предотвратяване на заразните заболявания и подобряване на ефективността на системите за мониторинг и надзор на тези заболявания. Компенсациите, които се дават за унищожени животни при възникнало огнище и въпросът дали част от тях да са за сметка на асоциациите и застрахователните компании, ще бъдат сред дискутираните теми днес.
Създаване на европейски и национални фондове с цел поемане разходите по мерките за биосигурност на животновъдните обекти и движението на стоки от животински произход за трети страни, включително и Русия, са също сред акцентите на срещата.
Програмата на заседанието включва и определяне на приоритетните болести: луда крава, шап, птичи грип и класическа чума по свинете, както и анализиране на обстановката в Англия и Турция относно заболяването шап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във