Банкеръ Daily

Новини

Обсъждат регионално сътрудничество за имунизиране на труднодостъпни групи от населението

Регионална среща на тема „Регионално сътрудничество за имунизиране на труднодостъпни групи от населението” ще се проведе от 21 до 22 септември в Гранд хотел София. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. Срещата се организира от Европейския център за профилактика и контрол на болестите (ECDC) в Стокхолм в сътрудничество с Министерството на здравеопазването.
В Регионалната среща ще участват официални представители и експерти от 14 страни – Албания, България, Босна и Херцеговина, Хърватска, Чехия, Унгария, Косово, Черна Гора, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Македония и Турция.
Форумът в София се провежда в рамките на активностите, осъществявани от Европейския съюз за сътрудничество и подготовка на страните кандидатки и потенциални кандидатки за присъединяване към съюза.
Изборът на България за домакин на срещата е продиктуван от възможността страната да сподели своя опит и добри практики при работа с труднодостъпни групи от населението и конкретно ефективното противодействие на възникналата сред ромската общност епидемия от морбили през 2009-2010 г.
Една самостоятелна сесия е предвидена за презентации на български специалисти – представители на МЗ, НЦЗПБ, Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски проблеми към МС, неправителствени организации. Ще бъде споделен опитът, натрупан в периода на извънредната имунизация срещу морбили, по време на която бяха обхванати над 200 хиляди деца, предимно от ромските квартали.
Смесен екип от експерти на Световната здравна организация и Европейския център за профилактика и контрол на болестите, който беше на посещение в страната през м. февруари т.г., даде висока оценка за създадената организация, спешната доставка на извънредни количества ваксини и най-вече участието на местната власт, неправителствените организации, религиозни и местни лидери при изпълнението на тази трудна задача.
Като особено ефективна беше оценена съвместната дейност на епидемиолози от РИОКОЗ, общопрактикуващи лекари, здравни медиатори и кметства при организиране на разяснителната кампания, довеждането на децата до организираните временни имунизационни пунктове в обособените ромски махали и квартали. Благодарение на проведените противоепидемични мерки, заболяемостта и разпространението на заболяването бяха рязко ограничени и към момента епидемията е овладяна.
Срещата ще даде възможност да се използва опитът и на други страни, които се сблъскват с проблема за имунизациите сред труднодостъпни групи от населението като Албания, Сърбия, Македония, Словакия и Румъния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във