Банкеръ Daily

Новини

ОБСЪЖДАТ КНОТРОЛА ВЪРХУ ЧУМАТА ПРИ СВИНЕТЕ

Решаването на проблема с Класическа чума по свинете не е само приоритет на Националната ветеринарномедицинска служба. Това заяви Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил откри международна конференция „Класическа чума по свинете – Програма за контрол в България и Стратегия за КЧС през 2008 г.” , съобщиха от пресцентъра на МЗП. Стратегията за контрол на КЧС в България определя точната роля на различните заинтерсовани лица по изпълнение на стратегията – Националната и регионалните ветеринарномедицински служби, Националната и регионалните лаборатории за диагностика на КЧС, практикуващите ветеринарни лекари, Асоциациите по свиневъдство, Държавната агенция по горите, Съюза на ловците и риболовците, ветеринарните факултети, Министерството на вътрешните работи. Всяка институция трябва да поеме своите задължения, за да не се допуска това икономическо опасно заболяване в страната ни, посочи министър Кабил.
Стратегията за контрол на КЧС цели да се намали риска от разпространение на заболяването на територията на ЕС, да се осигури достъп на българското свиневъдство и месопреработвателната индустрия до европейския пазар и страната ни да докаже пред ЕК липсата на циркулация на вируса у нас.
Свиневъдството е традиционен отрасъл на нашето животновъдство, което създава хиляди работни места. Заинтересовани сме във възможно най-кратък срок да дадем необходимите гаранции затова, че страната е свободна от КЧС, или че отделни региони са свободни от това заболяване, подчерта още министър Кабил.
По време на конференцията генералният директор на ГД „САНКО” на ЕК, д-р Бернар Ван Гутем направи презентация за политиката на здравеопазване на животните в ЕС.
По програма двудневната конференцията предвижда утре, 18 октомври 2007 г., да се направи среща на Съвета за контрол и ерадикация на КЧС, на която да се обсъди проекта на Стратегията за ликвидиране на заболяването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във