Банкеръ Daily

Новини

ОБСЪЖДАМЕ С НОРВЕГИЯ ПОЛИЦЕЙСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Двустранното сътрудничество между правоохранителните органи обсъдиха днес министъра на вътрешните работи Румен Петков и норвежкия му колега Кнут Сторбергет. По време на разговора министър Сторбергет е изказал голяма благодарност към България за подкрепата, която страната ни даде на Норвегия за включването й към Договора от Прюм, съобщиха от МВР.
Норвежкият вътрешен министър е оценил високо двустранното полицейско сътрудничество, особено след посещението на президента Георги Първанов през 2006 г. в Норвегия, когато бе подписан и специален документ в тази сфера - Споразумение за сътрудничество между двете министерства. Двамата министри са обсъдили конкретни аспекти от практическото прилагане на сътрудничеството - български и норвежки полицаи са работили съвместно при специализирани операции по 17 различни случая на престъпна дейност, извършвана от български граждани на територията на Норвегия, главно свързана с трафик на млади жени с цел сексуална експлоатация. Специална благодарност е изразена от норвежката страна за полицейската операция през юни м.г., когато е разкрита международна организирана престъпна група. Членовете й - норвежки, български и граждани от трети страни, действали на територията на Осло, като се занимавали основно с трафик на жени с цел сексуална експлоатация. В резултат на съвместната работа са задържани 12 члена на организираната престъпна групировка. По време на двустранната среща между министрите Румен Петков и Кнут Стербергет е направен преглед на подготовката на съвместния двустранен проект “България-Норвегия: “Спри трафика на хора!” Ръководителите на двете вътрешни ведомства са отчели, че двете държави са на финалната фаза на проекта на стойност 500 хил. евро. Преди три дни работната група по проекта на заседание в София с участието на експерти от норвежката и българската полиции са обсъдили последни подробности от заключителния етап на подготовката. До средата на март работната група от норвежки експерти ще финализира в Осло предварителната работа по оформяне на документите и ще ги прати в България, а българското МВР има ангажимент до края на март да ги внесе в Брюксел. Основните инвестиции, предвидени по програмата, са за софтуер за анализ, с който ще се обучават служителите от двете страни, за оборудване за мобилни стационарни комуникации и за видеонаблюдение. Двете страни споделят взаимно задоволство от практическия и проактивния подход на представителите на компетентните служби по проекта и имат сериозни очаквания за бъдещото сътрудничество. На срещата бе дадена положителна оценка на състоянието на оперативното сътрудничество в борбата с наркотрафика и други видове трансгранична престъпност, с перспективи за по -нататъшното му задълбочаване и усъвършенстване, включително и в рамките на съвместни проекти за развитието на Западните Балкани.
Сътрудничеството между българската и норвежката полиция е практически ориентирано, извършва се регулярно, в реално време, с всички съвременни комуникационни средства. Съвместната работа се характеризира с гъвкавост и протича без затруднения – е общата позиция на двамата министри за ефективността на двустранното партньорство. По-късно, на среща в Дирекцията на националната полиция на Норвегия, с директора Килен Греен са обсъдени някои специализирани операции, като министърът отново е получил благодарност от норвежката страна за сътрудничеството, довело до успешния край на съвместните полицейски акции срещу международната организирана престъпна група и изясняването на случаите на престъпна дейност с участието на български граждани. От българска страна е поет ангажимент за изпращане на офицер за връзка специално за случаите на задържани жени, занимавали се с проституция. След връщането на българската делегация, веднага ще се пристъпи към подготовка за изпращане на българския офицер за връзка в норвежката столица, който активно ще се включи в помощ при изясняването на случаите със задържани жени

Facebook logo
Бъдете с нас и във