Банкеръ Daily

Новини

ОБСЪДИХМЕ С ИРАК ДВУСТРАННОТО ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров проведе днес работна среща с иракска делегация, водена от държавния министър по въпросите на националната сигурност на Ирак г-н Шируан Ал-фарадж Алла Ал-Уаили.
Иракската делегация пристигна днес /27 май 2008 г./ по покана на министър Димитров за участие в откриващата се на 28 май Осма международна изложба на отбранителна техника Хемус 2008 г. в Пловдив и съпътстващите я мероприятия.
По време на срещата министър Ал-Уаили благодари за оказаното му гостоприемство и добрата организация на посещението. И двете страни изразиха задоволство от традиционно добрите двустранни отношения с над 50-годишна традиция. Бе обърнато внимание на незадоволителното състояние на сегашните търговско-икономически връзки, които не отговарят на потенциала на двете страни. От българска страна бе повдигнат въпроса за необходимостта от възстановяване на дейността на междуправителствената българо-иракска смесена комисия за икономическо, промишлено, търговско и техническо сътрудничество и стартиране на подготовка за провеждане на 25-та сесия на Комисията.
Министър Ал-Уаили информира за актуалната обстановка в Ирак, като наблегна на значителните постижения на правителството през последните месеци в подобряване на сигурността. Основна цел на иракското правителство е създаването на благоприятни условия за привличане на чуждестранни инвестиции във всички сектори на националното стопанство, като за целта има приет нов закон за насърчаване и гарантиране на инвестициите. Бе подчертано, че Ирак е една от страните с най-големи залежи на петрол в света. Понастоящем се добиват едва 2 млн. барела нефт на ден, докато наличните залежи позволяват този капацитет да достигне до 10 млрд. барела нефт на ден.
Министър Димитров отбеляза богатия опит на българските инженерингови фирми, които са изградили в миналото голям брой обекти с национално значение в областта на енергетиката, земеделието, пътната инфраструктура и др. Обсъден бе и въпросът относно развитието на енергийния сектор в Ирак и на добива на газ, с оглед потенциала на страната да участва като доставчик на газ за Европа.
Министър Димитров запозна иракския си партньор с възможностите на българската венно-отбранителна промишленост и изрази надежда, че в рамките на посещението иракската делегация ще има възможност да се запознае задълбочено с възможността за доставка на оборудване и екипировка на иракските сили за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във