Банкеръ Daily

Новини

ОБСЪДИХА ЗАКРИЛАТА НА СОРТОВЕТЕ РАСТЕНИЯ

Сега е времето за една сериозна дискусия, в която да бъдат разгледани основите и ползата от системата за правна закрила на сортовете, която от своя страна ще подпомогне фермерите да излязат извън рамките на семепроизводството за собствени нужди. Това каза заместник-министърът на земеделието и храните д-р Светла Бъчварова в Гранд хотел София при откриването на семинар на тема: „Прилагане в действие на нормативната уредба за правна закрила на сортовете растения в Европейския съюз”.
По време на дискусията тя заяви, че запознаването на българските селекционери с възможностите за правната закрила на сортовете на ЕС ще даде тласък на техните усилия в създаването на нови сортове у нас.
На международния форум участниците ще обсъдят въпроси, свързани със защита правата на селекционерите, както и ще очертаят конкретни стъпки за решаване на проблемите с интелектуалната собственост.
Българските институции, които изпълняват и прилагат разпоредбите на Конвенцията на UPOV /съюз за закрила на новите сортове растения / са Изпълнителната Агенция по сортоизпитване апробация и семеконтрол към МЗХ и Патентното ведомство.
В срещата, която бе организирана и ръководена от Барт Кивиет, председател на Офиса на общността за закрила на сортовете /CPVO/, както и Карлос Гудиьо, вицепрезидент на CPVO взеха участие близо 100 представители от 11 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във