Банкеръ Daily

Новини

ОБСЪДИХА ГАЗОПРОВОДА НАБУКО

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се срещна с Йоханес ван Арстен, европейски координатор по проекта за газопровод НАБУКО, съобщиха от пресцентъра на МИЕ.
Проектът НАБУКО е един от четирите приоритетни проекта на ЕС в енергетиката. С цел активизиране на работата по проекта Европейската комисия определи Йоханес ван Арстен за координатор по проекта. Той прави посещения в страните, ангажирани по проекта НАБУКО.
По време на срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с подготовката и изпълнението на проекта. Очакваме активни действия от страна на Йоханес ван Арстен в посока ясно и навременно установяване и формулиране на съществуващите политически, административни, правни и други пречки и затруднения в хода на реализацията на проекта, заяви министър Димитров по време на срещата. Подкрепяме НАБУКО от самото начало, подчерта още той.
Йоханес ван Арстен очерта основните насоки за подобряване на инвестиционния рейтинг на проекта, привличане на допълнително акционерно участие и посредничество и привличане на подкрепа за създаване на благоприятни условия за инвестиционно кредитиране. Обсъдени бяха възможностите за привличане на още две компании към вече създадената Nabucco Gas Pipeline International (Булгаргаз, австрийската ОМВ, румънските партньори, турската Боташ и унгарската МОЛ).
Пред европейския координатор министър Димитров изрази принципното съгласие на българската страна за включването на още две компании в проекта-Газ Дьо Франс и немската RWE. Според българската страна това ще ускори по бързата реализация на проекта.
Срещата беше организирана по инициатива на г-н Йоханес ван Арстен. Това е първото посещение на европейския координатор по проекта НАБУКО. Тя се проведе в сградата на МИЕ късно вечерта на 16 октомври

Facebook logo
Бъдете с нас и във