Банкеръ Daily

Новини

Обсъдиха борбата с организирана престъпност и енергийна сигурност на кръгла маса в столицата

Зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев открит кръгла маса на тема: „Организирана престъпност и енергийна сигурност”. Тя се проведе в Центъра за изследване на демокрацията, съобщиха от пресцентъра на МВР. Глобалните проблеми за опазване на околната среда привличат вниманието ни към темата за енергийните източници и енергийната сигурност като цяло, каза зам.-министър Димитър Георгиев при откриването на форума. Анализите сочат, че организирани престъпни групи са замесени в енергийни доставки не само от трети страни за ЕС, но и в доставки между страни членки на ЕС. Един от факторите, който привлича интереса на организираните престъпни групи към енергийния бизнес, е високата променливост при цените на горивата. Инфилтрацията на организирани престъпни групи в енергийния сектор води до създаване на среда, в която организираната престъпност има способност да въздейства върху цените на енергията. Чрез корупционни практики се реализират капитали, извършват се бързи инвестиционни сделки и се оползотворяват потенциални възможности за пране на пари, допълни още той.
Установените щети през изминалата година от престъпления, свързани с “пране на пари”, са за над 130 млн. лв., като част от тях са в енергийния отрасъл. Важна предпоставка за неутрализиране на рисковете за енергийна сигурност е активното международно сътрудничество на полицейските служби, благодарение, на което се провеждат успешни международни операции, преустановява се дейността на местни и транснационални престъпни групи. Зам.-министърът подчерта, че усвояването на добрите практики от европейски страни в областта на енергийната сигурност е от особено значение. Фактът, че сме тук, е израз на готовността ни да продължим да полагаме усилия за по-адекватни и ефективни действия на правоохранителните органи и пресичане на възможностите за връзка между енергиен сектор и организирана престъпност, допълни още той.
Доклад на тема „Организираната престъпност и енергийни пазари в Европа” представи главният експерт при отдел „Организирани престъпни мрежи” в Европол Стив Харви. „Рискове от организирана престъпност в енергийния сектор на България” бе темата на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във