Банкеръ Daily

Новини

ОБСТАНОВКАТА В РИБАРИЦА И ТЕТЕВЕН Е ОВЛАДЯНА

Обстановката в Рибарица и Тетевен е овладяна. Няма пострадали от бурята хора, съобщиха от пресцентъра на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Проливният дъжд вчера вдигна рязко нивото на река Бели Вит и на другите по-малки реки в района. Областната дирекция на МДПБА създаде организация за известяване на населението и за наблюдение на критичните точки. Спешно бяха евакуирани хората от застрашените участъци в Рибарица и настанени при близки в селото. Изведени са и животните. Днес количеството на валежите е намаляло. Нивата на река Бели Вит и на нейните притоци са започнали да спадат. „Изпратихме три екипа с помпи, които днес отводняват залетите къщи в Рибарица и Тетевен. Разчистени са земните маси, които затвориха пътя Априлци – хижа „Плевен”. Направена е дига на пътното платно с височина 1,5 м. за отбиване на водите обратно в река Бели Вит”, каза директорът на областната дирекция на МДПБА Иван Чоканов. Той уточни, че се набелязват мерки за разчистване и на наводнените дворове и улици. Екипите на МДПБА работят в Рибарица, където има 10 наводнени къщи и 30 дворове и в Тетевен където са наводнени 10 вили и 8 къщи. Експертни групи започнаха оглед и на засегнатите от бурята мостове и други пътни конструкции. Електроподаването е възстановено, работи се за осигуряване и на водоподаването за Рибарица, Тетевен и Гложене. В дейностите по предотвратяване на наводненията са се включили жители от двете населени места с техника и инертни материали. Доброволци са направили временни диги в районите “Пладнището” и кв. “Долни край” за отбиване на водите.
Проливният дъжд и силният вятър засегнаха голяма част от територията на страната. Екипите на МДПБА работят във всички райони, в които бурята предизвика наводнения. В дейностите по ликвидиране на последиците се включиха аварийни екипи на електроразпределение, ВиК , общински, частни фирми и доброволци. В община Севлиево е възстановено електричеството в 20 села, които вчера останаха без ток. Днес започва работа по възстановяване на прекъснат магистрален водопровод за Севлиево в местността „Лъгът”. Наблюдават се нивата на реките Видима, Росица и притоците им. Разчистват се от земни маси пътища в община Златоград. Спешно бяха отпушени шахти в ниските участъци в Монтана и това предотврати възможни наводнения в града. В Перник, Драгичево и по пътя за Рударци бурята прекърши 8 тополи, които са отстранени своевременно.
Паднали дървета са премахнати и в София, Пловдив, Русе и Стара Загора. Възстановено е електричеството във видинските села Грамада и Чупрене.
Оперативни групи на МДПБА следят обстановката в цялата страна, създадена е организация за бърза реакция и при необходимост за привличане на екипи от други райони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във