Банкеръ Daily

Новини

Общото събрание на жилищната кооперация решава дали да се теглят кредити за неотложни ремонти

Общото събрание на жилищната кооперация ще решава дали да се теглят кредити за неотложни ремонти. Това е записано в промените на Закона за етажната собственост, които парламентът гласува на второ четене. Собственик на апартамент може да бъде изваден от блока с решение на най-малко 75 на сто от идеалните части от общите части, предвижда още нормативът
Всяка жилищна сграда ще има има т.нар щатен домоуправител. Той ще бъде избиран с гласовете на собствениците на повече от 50 на сто идеални части от общите части. Те ще му дилигират и съответните правомощия. Домоуправителят не е необходимо да притежава жилище в съответната кооперация,а за труда си ще получава и възнаграждение, решиха още депутатите.
За надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове вече ще а нужно съгласието на всички собственици.
Решението за основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния, респективно - общинския бюджет, както и със собствени пари ще се взема с не по-малко от 67 процента идеални части от общите части. За усвояване на средствата собствениците, след учредително събрание, могат да създават сдружение, което е юридическо лице.
Не по-малко от един процент от минималната работна заплата трябва да е размерът на вноската във фонд Ремонт и обновяване, който общото събрание на собствениците в жилищните сгради поддържат, предвижда още законът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във