Банкеръ Daily

Новини

Общо 9852 са загинали, а други 90 690 са ранени в катастрофи у нас през последните 10 години

Общо 9852 са загинали, други 90 690 са ранени в катастрофи у нас през последните 10 години. Това сочат данни на Министерството на здравеопазването. През 2010 г. са регистрирани 6609 пътни произшествие, в резултат на които са загинали 776 души, а 8078 са били ранени. Над половината от загиналите са в активна възраст ndash; 25-64 г. (59.9%), следват хората над 65-годишна възраст (20.6%), младежите на 18-24 години (14.6%) и децата до 17 години (4.9%). Според статистиката всеки ден по пътищата на България загива поне по един човек.


За да се пресече ескалиращия пътен травматизъм е необходимо да се промени отношението на шофьори и пешеходци към причините, предизвикващи катастрофите. Неспазване на правилата за движение от участниците в пътната обстановка, шофиране с превишена и несъобразена скорост, както и шофиране под въздействие на алкохол и психотропни вещества водят до изключително опасни за живота и здравето на хората ситуации.


Безплатни прожекции на филми и демонстрация за безопасно движение по пътя ще се проведат на 20 ноември в София от 10 ч. в кино Одеон, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Подобни хепънинги ще се проведат в общо 19 града в страната. Всички инициативи са част от националната кампания за ограничаване на пътния травматизъм по проект bdquo;Информирани и здравиrdquo;. Тя се провежда под мотото bdquo;Животът е с предимствоrdquo; и се организира със съдействието на Министерството на здравеопазването и Столичната община. Партньори на кампанията са КАТ, Регионалната здравна инспекция, Държавно-обществена консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението, СБА, Български червен кръст и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във