Банкеръ Daily

Новини

Общо 71.4% от хората подкрепят въведената забрана за доплащане за ин витро процедури

Общо 71.4% от хората в страната подкрепят въведената от Министерство на здравеопазването забрана за доплащане за ин витро процедури, финансирани от Център Фонд за асистирана репродукция. Те смятат, че държавата дава достатъчно средства за тези процедури и не трябва да се искат допълнително пари от пациентите. Това показват резултатите от приключилата анкета на сайта на МЗ. Тя се проведе от 16 юни до 22 юли. Общо 18.9 на сто от анкетираните са против забраната за доплащане. Според тях всеки случай е индивидуален и лекарите трябва да имат възможност да искат пари от пациентите за допълнителни разходи. Други 9.7% от участниците в анкетата не могат да преценят дали това е необходимо.
Спирането на доплащането за ин витро процедури, които се финансират от Фонд за асистирана репродукция, бе прието от Министерския съвет на 25 май. То е част от промените, които Министерството на здравеопазването предложи в Постановлението за създаване на фонда. С тях се прекратява практиката болниците да искат доплащане от пациентите над сумата, която фондът дава – 5000 лева.
Ако някое лечебно заведение иска повече пари, няма да има право да работи с фонда. Също така се регламентира провеждането поне веднъж годишно на планови проверки на дейността на лечебните заведения, които работят с фонда. Целта е да се защитят максимално правата на пациентите, да се повиши контрола над работата на клиниките и да се постигне по-ефективно изразходване на обществените средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във