Банкеръ Daily

Новини

Общо 65,9 % от гласувалите в анкета на Министерството на здравеопазването са подкрепили приоритетите на ведомството

Общо 65,9 % от гласувалите в анкета на Министерството на здравеопазването са подкрепили трите основни приоритета, които ведомството извежда в допълнението на Концепцията за преструктуриране на болниците. Това сочат резултатите от приключилата анкета на сайта на министерството, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Трите приоритета са - подобряване на ранната диагностика, качеството и достъпа до онкологично лечение; осигуряване възможностите за долекуване и продължително лечение; устойчиво финансиране на здравната система и ефективно използване на средствата.
Към днешна дата в допитването са участвали 384 души.
32% от гласувалите в анкетата са заявили отрицателно мнение, а 2,1% нямат отношение по въпроса.
Очакваните резултати с реализацията на първия приоритет ще подобрят ранното откриване на онкологичните заболявания, което ще позволи подобрено лечение със съвременни технологии. В резултат на това ще се повиши преживяемостта на онкологично болните, ще се понижи смъртността и ще се подобри качеството на живот на пациентите.
Другите два приоритета в Концепцията ще бъдат реализирани чрез преструктуриране на общински болници в лечебни заведения за долекуване и продължително лечение. Със създаването на медицински центрове се очаква да се подобри качеството на лечението, като се осъществява диагностика на местно ниво, а самото лечение – на областно ниво или в големи общински болници. Структурните промени ще доведат до по-ефективно разпределение на разходите за здравеопазване, което ще осигури по-голям достъп до по-качествени услуги с наличния финансов ресурс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във