Банкеръ Daily

Новини

Общо 55 социални асистенти започват работа по проект в София

Общо 55 социални асистенти ще се се грижат за 56 възрастни хора в 6 района на София - „Триадица”, „Красно село”, „Възраждане”, „Младост”, „Сердика” и „Люлин”. Те са назначени по проект „Надежда за достоен живот - социални асистенти за възрастни с увреждания и самотно живеещи”, който се изпълнява за 3-та поредна година в столицата. Успешното приключване на предходните две фази по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” ни амбицира да потърсим нови възможности за надграждане на резултатите и продължаване на дейностите”. Това заяви ръководителят на проекта, Таня Цалова. Тази година по проекта са назначени два пъти повече социални асистенти в сравнение с минали години. До увеличението се стига поради големия брой възрастни хора, които желаят да се възползват от тази услуга.
Двама от, обхванатите от пректа са столетници. Останалите 80 % са възрастни хора, между 75 и 95 години, които имат нужда от социални контакти, не само от физически грижи. „Нашият екип се ръководи от принципа, че дори и след края на активния период в своя живот, възрастните хора заслужават да живеят щастливо, достойно и най-важното да продължат да са активни в семейството и обществото”, допълни Цалова.
От началото на пролетта, услугите, предлагани по проекта са допълнени със съботни екскурзии до близки дестинации, около София, в партньорство с ветераните туристи от клуб „Еделвайс”. По този начин се изпълнява една от основните цели на проекта „да се подкрепи и стимулира участието на възрастните хора и техните семейства в обществения живот, намалявайки до минимум необходимостта от институционален тип грижи”, обясни още Таня Цалова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във