Банкеръ Daily

Новини

Общо 471 души видяха АЕЦ “КОЗЛОДУЙ” в деня на отворените врати

На 2 октомври в АЕЦ “Козлодуй” за втори път през 2010 г. се проведе инициативата “Ден на отворени врати”. Експерти от централата съпровождаха посетителите, които разгледаха машинните и командните зали на 440-мегаватовия втори и 1000-мегаватовия пети енергоблок и научиха повече за принципите на функциониране и начина на производство на електрическа енергия в атомната централа. Пред Информационния център на АЕЦ бяха организирани демонстрации на мобилната лаборатория за измерване на радиационния гама-фон в реално време, а специалистите от Районно управление “Пожарна безопасност и спасяване” – АЕЦ “Козлодуй”, показаха възможностите на противопожарната техника.
Гостите на АЕЦ “Козлодуй” получиха печатни издания и видяха документални филми с информация за ядрената енергетика и за работата на българската АЕЦ.
На 2 октомври първа се регистрира Светлана Петрова от гр. Враца, на 22 г. Най-малките посетители в Деня на отворени врати бяха Никола Михайлов от гр. Козлодуй и Мартин Валентинов от с. Алтимир, обл. Враца, и двамата на две години и половина, а най-възрастният – Цветко Кръстев от с. Ъглен, обл. Ловеч, на 72 г. В атомната централа гостуваха 471 души от цялата страна – от Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Враца, София, Видин, Добрич, Самоков, Разград, Плевен, Ловеч, Русе, Никопол, Попово, Пловдив, Монтана и др.
За последните пет години само в рамките на инициативата “Ден на отворени врати” 4608 души са се възползвали от възможността да посетят АЕЦ “Козлодуй”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във