Банкеръ Daily

Новини

ОБЩО 38 ЧАСА Е БИЛ ПАРЛАМЕНТАРНИЯТ КОНТРОЛ ОТ ЯНУАРИ ДО АПРИЛ

По време на единадесетата сесия на 40-то Народно събрание е използвано 37 часа и 45 минути парламентарно време за осъществяването на контролната функция на парламента, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. В периода 12 януари – 28 април 2009 г. парламентарен контрол е провеждан в 13 пленарни заседания, като са използвани три форми – въпроси и питания, разисквания по питане и вот на недоверие.
Общо през сесията са зададени 257 въпроса и 113 питания. От тях с писмен отговор са 156 въпроса и 35 питания, а с устен – 101 въпроса и 78 питания. Отговорено е на 170 въпроса и на 65 питания, а 10 въпроса и 2 питания са оттеглени.
На най-много въпроси и питания е отговорил министърът на земеделието и храните – 33, следван от министъра на икономиката и енергетиката – 28 и от министър-председателя Сергей Станишев – 22.
В периода са проведени разисквания по едно питане – от народния представител Донка Михайлова към министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова относно правителствената политика в условията на световната финансова криза. Разискванията са поискани от 51 депутати от парламентарните групи на КБ, ДПС и НДСВ.
По време на сесията беше внесен на 18 февруари и отхвърлен на 26 февруари 2009 г. вот на недоверие към Министерския съвет за цялостната политика на правителството.
Съществено място в парламентарния контрол заемат въпроси и питания във връзка с членството на България в Европейския съюз. Обхващани са теми от почти всички области на обществения живот – икономика и енергетика, финанси, вътрешни работи, земеделие и храни, социална политика, здравеопазване, образование и наука, регионално развитие, околна среда, транспорт, отбрана и т.н.
От началото на мандата на 40-то Народно събрание парламентарен контрол е провеждан в 145 пленарни заседания. Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на Народното събрание е 422 часа.
Народните представители са задали 2544 въпроса и 1158 питания, отговорено е на 2241 въпроса и 826 питания.
В периода от началото на мандата са проведени разисквания по четири питания и по седем вота на недоверие, както и 4 изслушвания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във