Банкеръ Daily

Новини

Общо 350 000 пъти са гледани в Интернет заседанията на парламента

Заседанията на Народното събрание са гледани на живо в Интернет страницата на парламента 350 000 пъти. Излъчването в реално време започна от януари 2010 година.


Средно на месец около 12 000 интернет потребители гледат заседанията на Народното събрание от сайта на парламента, като това е с 1000 потребители повече, отколкото през миналата година, показват данните. В пикови моменти, когато се обсъждат важни теми, едновременно гледащите зрители достигат над 1000 от България и над 500 от чужбина. Съотношението на тези, които следят заседанията в Интернет от България и от света е 2 към 1.


На сайта на Народното събрание в Интернет е качен и видеоархив с обем над 2 000 часа заседания на парламента, които са достъпни за гледане от целия свят. От декември 2010 г., когато е пусната системата за излъчване на архиви, старите заседания на парламента са наблюдавани около 140 000 пъти. Средно на месец видеоархивът в сайта на парламента се посещава около 7 000 пъти. Редовно услугата ползват информационни агенции и новинарски сайтове. И тук съотношението потребители от България към потребители от света е 2 към 1. Редовни потребители на тази услуга са и посолствата на Република България в чужбина.


За периода август 2011 ndash; август 2012 г. в системата за архиви са добавени още около 1000 часа заседания, а посещенията на видеоархива са около 90 000. За последната година на живо в Интернет пленарните заседания са били гледани 150 000 пъти.


По инициатива на председателя на Народното събрание Цецка Цачева още с приемането на Правилника за своята дейност депутатите от 41-то Народно събрание решиха откритите заседания на парламента да се излъчват в Интернет чрез уеб-страницата на парламента. Така народните представители дадоха възможност на българските граждани в страната и в чужбина пряко да наблюдават работата им и беше постигната по-голяма публичност и прозрачност на законодателния процес. Проектът се реализира със съдействието на Българска национална телевизия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във